Nunta in stil victorian – romantism si eleganta

Unele dintre cele mai mari nunti ale secolului al XIX-lea si al XX-lea, nunti despre care s-a vorbit si s-a scris in toata lumea, au devenit sursa de inspiratie pentru miresele de azi. Nunta Reginei Victoria cu Printul Albert a fost piatra de temelie pentru nuntile care au urmat. Spre deosebire de alte casatorii din acea perioada, casatoria Reginei Victoria cu Printul Albert a fost una din dragoste. Cei doi s-au cunoscut in anul 1836 si s-au logodit in anul 1839, cand Regina Victoria l-a cerut in casatorie pe Printul Albert, care nu avea libertatea de a o cere in casatorie pe Regina Angliei. Nunta a avut loc la data de 10 februarie 1840.

nunta Regina Victoria

“Intr-adevar, nu cred ca este posibil ca fiecare om sa fie fericit, sau la fel de fericit ca mine. El este un inger; bunatatea lui si afectiunea pentru mine sunt de-a dreptul miscatoare… Marea mea incantare va fi sa-l pot face fericit.” – Jurnalul Reginei Victoria, 11 februarie 1840

Pana atunci, miresele isi alegeau pentru ziua nuntii cea mai frumoasa rochie pe care o aveau, indiferent de culoare. Regina Victoria a ignorat traditia si a purtat o rochie lunga realizata din satin alb cu flori de portocal pictate delicat pe rochie. Nu a renuntat insa la traditia dantelei, astfel ca partea din fata a rochiei, gatul si volanasele manecilor au fost realizate din dantela. Voalul, tot din dantela, a fost prins cu o coronita din flori de portocal. Traditia rochiei de mireasa alba continua pana in prezent.

Domnisoarele de onoare au purtat rochii de balerina realizate chiar de regina din tiul si trandafiri albi, astfel fiind creata “moda” domnisoarelor de onoare si a rochiilor de mireasa in stil de balerina. Regina Victoria a daruit domnisoarelor de onoare brose de aur, batute cu rubine, perle si diamante in forma de vultur. Invitatii de onoare au primit inele din aur, gravate cu inscriptia “Regina Victoria”.

Nunta Reginei Victoria cu Printul Albert a inspirat miresele din intreaga lume prin romantismul dat de intregul concept al nuntii regale. Cum sa ai o nunta rafinata si romantica in stil victorian? Ei bine …

Locatia intotdeauna va da tonul evenimentului indiferent de tematica aleasa. Pentru o nunta victoriana in aer liber sunt preferate gradinile, fie ca este vorba de gradina frumoasa din spatele casei sau de o gradina botanica. Victorienii erau pasionati de fantani si statuete, deci poti sa tii cont si de acest aspect in alegerea locatiei. Poti opta si pentru un ballroom cu design opulent si in culorile specifice: nuante de roz, verde si albastru combinate cu burgundy, auriu si aramiu.

Invitatiile trebuie alese in clasicul stil victorian pentru a pastra autenticitatea evenimentului. Design-ul ales pentru invitatii trebuie pastrat si pentru restul “tipizatelor” precum lista de invitati, cardurile de asezare, numerele de masa. Elementele cheie: hartie mata alba sau ivoire, fonturi victoriene, motive florale, sigiliu.

Decorul – exista foarte multe variante pentru decorul unei nunti in stil victorian, insa fara elementele si accesoriile “must have”, nu vei putea obtine stilul dorit. Nu trebuie sa lipseasca: dantela, macrameurile, matasea, vaze si portelanuri cu motive florale, sfesnice sau candelabre, lumanari sau veioze vintage. Viziteaza targurile de vechituri si cu siguranta vei gasi accesorii pe care sa le poti integra in decorul nuntii.

Florile pentru decorul nuntilor erau alese in functie de semnificatia pe care o aveau: margaretele – inocenta, stephanotis – casnicie fericita, orhideele – dragostea, crizantemele – bogatie, freziile si gardenia – inocenta si puritate. Alte flori folosite in epoca victoriana erau trandafirii, zambile si lalele. Florile de portocal – puritate si fertilitate – erau nelipsite din aranjamentele florale, buchetele de mireasa si coronite. Acest obicei care a aparut initial in China, a fost preluat si in Anglia la inceputul anilor 1800. Cand Regina Victoria a introdus florile de portocal in decorul nuntii, acestea au devenit un “must have” & “must do”, toate revistele de specialitatea din secolul al XIX-lea facand referire la ele. Au devenit atat de populare incat atunci cand nu era sezonul lor erau folosite cele artificiale (realizate din ceara).

Pastreaza autenticitatea nuntii: Muzica: primirea invitatilor pe Beethoven, Chopin, Tchaikovsky. Dansul mirilor: vals. Look mireasa: foloseste accesorii vintage specifice perioadei precum camee, manusi din dantela, batiste brodate, etc. Pentru inspiratie vezi filmul The Young Victoria (2009). Look mire: jobenul este un “must have”. Pentru inspiratie vezi filmul  Four Weddings and a Funeral (1994). Marturii: camee simple sau gravate in scoici (traditie a Reginei Victoria), brose, medaliaone cu poza, cutiute/saculeti cu bomboane de diferite forme, etc. Alte surse de inspiratie: The Age of Innocence by Martin Scorcese (1993), Anna Karenina (Leo Tolstoy) sau A Christmas Carol (Charles Dickens).

Surse inspiratie: Mirese Legendare de Letitia Baldrige, The Official website of The British Monarchy, Queen Victoria, Madame GuillotineThe KnotStyle Me Pretty, Etsy, PinterestWeddings RomantiqueStoryboard Wedding.

blog nunta Daca ti-a placut articolul – SHARE IT. 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.