Așteptăm de ceva timp acest moment. Să vorbim despre posibilitatea organizării nunților la malul mării și a ceremoniilor pe plajă în acest sezon. Acum este oficial, se pot organiza evenimente în aer liber de până la 50 de persoane, bineînțeles cu respectarea normelor de distanțare socială. Nu au fost specificate condiții clare în care evenimentele private se pot desfășura, dar în principal se aplică normele din Ordinul 966/1809/105/2020 publict în Monitorul Oficial în data de 30.05.2020.
Deci, în ce condiții se pot face nunți la mare și ceremonii pe plajă în 2020?
În ultimile câteva săptămâni am primit foarte multe solicitări pentru nunți la mare și ceremonii pe plajă pentru lunile iulie-august-septembrie 2020, așa că ne-am gândit că un articol despre ce înseamnă planificarea acestora în condițiile de față ar fi foarte util.
În urma măsurilor publicate și a informațiilor primite de la autoritățile competente, am realizat o listă de condiții minime ce trebuie respectate, și anume:
- Pentru evenimentele care au loc în aer liber sunt permise maxim 50 de persoane;
- Evenimentul poate avea loc în aer liber sau pe o terasă acoperită, dar fără pereți laterali;
- Se păstrează distanțarea de 2 metri între mese;
- La o masă pot fi așezate maxim 4 persoane care nu fac parte din aceeași familie cu o distanță de cel puțin un metru între ele; în cazul familiilor nu este impus un număr maxim de persoane;
- Personalul de servire este obligat să poarte mănuși și mască;
- Nu este recomandată servirea preparatelor sub formă de bufet suedez; în cazul în care se optează pentru această variantă accesul participanților la bufet este limitată, servirea făcându-se de personal;
- Este recomandat ca aglomerarea să fie minimizată (la bar, bufete, candy bar, photo corner, toalete, etc.) și să se aplice măsuri de distanțare prin mesaje și indicatoare.
**Nu este clar dacă furnizorii de servicii (fotograf, videograf, dj, etc.) sunt incluși sau nu în numărul maxim de 50 de persoane; de asemenea, cel mai probabil se aplică aceleași condiții ca și la personalul locației (să poarte mănuși și mască)
***Aceste măsuri minime se pot modifica periodic și o să vă ținem la curent cu ce informații noi apar.
Pentru că nunta este un moment atât de important, ne dorim ca toți cei care aleg să spună “Da” la malul mării, să o facă într-un mod relaxat chiar și în condițiile de față. Echipa noastră a lucrat intens în ultima perioadă la o listă de recomandări privind condițiile de organizare în siguranță a evenimentelor. Nu doar din punctul de vedere al măsurilor impuse ci și din perspectiva noastră ca organizatori, pentru a putea implementa măsurile într-un mod cât mai discret, devenind parte din conceptul nunții. De asemenea, am realizat și un chestionar care să vă ajute la întocmirea listei de invitați, așezarea acestora la mese, alegerea locației, și tot ce implică un astfel de eveniment.
Așa că, dacă sunteți dornici de o nuntă la mare și/sau o ceremonie pe plajă în acest sezon, așteptăm cu drag să ne cunoaștem și să vă răspundem la toate întrebările pe care le aveți.
CUNUNIA CIVILĂ PE PLAJĂ
Aproape toate solicitările pe care le-am primit au fost pentru cununii civile pe plajă. Fie că este vorba de cuplurile care și-au reprogramat nunta pentru anul viitor dar și-ar fi dorit să spună “DA” la malul mării anul acesta alături de familie și prieteni. Fie că este vorba de cuplurile care doar ce au decis să se căsătorească și au optat pentru un eveniment restrâns la mare.
Acum ceva timp am scris un articol pentru WEDMAG despre Ceremoniile la malul mării – adevăr și provocare. Când vine vorba de cununiile civile, din păcate, lucrurile stau la fel:
- Prima condiție pentru o cununie civilă pe plajă este ca unul din voi să aibă domiciliul/rezidența în localitatea unde are loc ceremonia. Fără domiciliu/rezidență nu se poate oficia cununia civilă! Dacă aveți deja domiciliul la mare sau aveți posibilitatea de a vă lua rezidența atunci putem trece la pasul următor. Echipa noastră vă poate consilia în privința tuturor actelor necesare și a formalităților de depunerea a dosarelor (rezidență și/sau cununie) însă depunerea se face exclusiv de către voi, și NU există excepții.
- Înainte de a decide unde va avea loc ceremonia, trebuie să vă asigurați că primăria localității respective acceptă oficierea în afara primăriei sau pe plajă. Fiecare primărie are reguli diferite când vine vorba de a oficia în aer liber: fie nu acceptă, nu oficiază în zile de weekend, și chiar dacă ies din primărie nu acceptă să oficieze direct pe plajă sau locul trebuie să fie amenajat, etc.
Ce alte opțiuni sunt pentru o ceremonie pe plajă / la mare?
Vă recomandăm cu cel mai mare drag ceremonia umanistă.
Recomandarea noastră este să faceți cununia civilă la primăria unde aveți domiciliul și pentru a marca frumosul eveniment să optați pentru o ceremonie umanistă pe plajă. Este vorba de o ceremonie simbolică și personalizată pentru fiecare cuplu în parte. Unele dintre cele mai frumoase ceremonii pe care am avut ocazia să le organizăm sunt cele umaniste. WEDMAG a pregătit un articol super util despre acest tip de ceremonii, la care am participat și noi, și cu siguranță vă va ajuta în luarea unei decizii. Îl găsiți aici.
Dacă la ceremonie vor participa un număr de maxim 12 persoane, atunci puteți opta pentru o cununie civilă pe vas. Aceasta este în special pentru iubitorii de mare, de apă, de senzații tari, de libertate. .
Ce trebuie să știți
- Numărul de pasageri este limitat, în funcție de ambarcațiune, (între 6 și 11 persoane) fără excepție, la care se adaugă skipperul.
- Ținând cont că se iese din apele teritoriale, se trece pe la poliția de frontieră înainte și este necesar ca toți pasagerii să aibă actele de identitate valabile.
- Durata croazierei este de 6-7h;
- Plecarea se face din Marina Life Harbour Limanu sau Portul Turistic Mangalia;
Procedura legală
- O casatorie civilă pe mare se oficiază de catre comandantul navei, în afara apelor teritoriale ale Romaniei;
- Comandantul verifică documentele, oficiază căsătoria civilă și eliberează dovada căsătoriei;
- Din acest moment, cele două persoane sunt legal casatorite;
- La sosirea în țară, comandantul se va ocupa de toate formalitațile necesare, iar Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor va redacta și elibera Certificatul de Căsătorie.
Dacă la căsătoria civilă pe mare doriți să participe mai multe persoane, ieșirea se va face cu mai multe ambarcațiuni, însă este bine de știut că se vor îngreuna formalitățile de ieșire din țară. Vă recomandăm să optați pentru un grup restrâns, mirii și martorii/nașii/familia, iar apoi să continuați cu o petrecere la țărm alături de restul invitaților.
O altă variantă este oficierea ceremoniei religioase pe plajă.
În funcție de tipul ceremoniei (ortodoxă sau catolică) regulile sunt diferite. Biserica Ortodoxă Română nu acceptă oficierea cununiilor în afara Bisericii (…), însă sunt preoți ortodocși care aparțin, de exemplu, de Biserica Ortodoxă din Ucraina și oficiază ceremonii în aer liber. Singurul lucru care este diferit este locația, în rest ceremonia este aceeași (structură, durată, etc.), se poate elibera și certificat de căsătorie. Biserica Catolică este mai permisivă și oficiază cununii în afara bisericii dar ambii miri trebuie să fie creștini botezați, iar unul dintre ei să fie catolic.
Nouă ne plac la nebunie nunțile la mare, să le planificăm, să pregătim decorul personalizat pentru fiecare cuplu în parte și să ne bucurăm alături de ei. Dacă și voi iubiți marea la fel de mult ca noi, dați-ne un semn 😊 Abia așteptăm să vă cunoșteam și împreună să organizăm nunta voastră la mare!!!! Chiar și în condiții de distanțare socială.
Foarte folositoare informatiile. Chiar am primit aceasta intrebare despre oficierea in larg si habar nu aveam cum se procedeaza. Multumesc!
Mă bucur că ți-au fost de ajutor informațiile 😊👍
Buna ziua,
As dori mai multe detalii pentru organizarea unei cununii civile pe plaja cu aprox. 10 persoane on mai/iunie 2021.
Multumesc!